Τα τσιγάρα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι γεμάτα μικρόβια

0


Τα τσιγάρα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι γεμάτα μικρόβια

Τα τσιγάρα που κυκλοφορούν ακόμη και στην Ελλάδα, βρέθηκαν γεμάτα μικρόβια, αρκετά από τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τους ανθρώπους, προειδοποιούν Γάλλοι και Αμερικανοί ερευνητές. Στη μελέτη, μάλιστα, ελέγχθηκαν γνωστές μάρκες.
Η έρευνα, που θεωρείται η πρώτη του είδους της διεθνώς, έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ με επικεφαλής την καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας Αμι Σάπκοτα και σε συνεργασία με ερευνητές της Σχολής Εκόλ Εντραλ της Λιόν.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους ανάλυσης του DNA για να προσδιορίσουν το συνολικό γενετικό υλικό των μικροοργανισμών που περιέχονται πάνω σε ένα τσιγάρο.
Διαπίστωσαν ότι εκατοντάδες είδη βακτηρίων -μερικά των οποίων είναι γνωστό ότι προκαλούν μολύνσεις των πνευμόνων, του αίματος ή του εντέρου- βρίσκονται μέσα σε κάθε τσιγάρο, ενώ δεν απέκλεισαν ότι περαιτέρω έλεγχοι θα αυξήσουν στο μέλλον σημαντικά τον αριθμό των βακτηρίων που θα ανακαλυφθούν.
Ανάμεσα στα βακτήρια που βρέθηκαν τα Acinetobacter, Bacillus, Burkholderia, Clostridium, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Serratia, Campylobacter, Proteus, Enterococcus, Staphylococcus κ.ά., μερικά από τα οποία ποτέ πριν δεν είχαν εντοπιστεί μέσα στα τσιγάρα.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβώσουν κρίσιμα ερωτήματα, όπως κατά πόσο τα βακτήρια επιβιώνουν από τη διαδικασία της καύσης του καπνού και με την εισπνοή του καπνού αποικούν στο αναπνευστικό σύστημα των καπνιστών.
Οι μέχρι τώρα ενδείξεις, πάντως, είναι ότι ορισμένα ανθεκτικά μικρόβια μπορούν όντως να μεταδοθούν στον άνθρωπο δια μέσω της αναπνευστικής.
Θεωρούν επίσης πιθανό ότι το κάπνισμα εξασθενεί το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα και ότι τα παθογόνα μικρόβια προέρχονται κυρίως από το περιβάλλον παρά από τα ίδια τα τσιγάρα.
Για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα, οι επιστήμονες συστήνουν πρόσθετες έρευνες.
«Αν οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να επιβιώσουν από τη διαδικασία του καπνίσματος -και πιστεύουμε ότι μπορούν- τότε μπορούν στη συνέχεια να συνεισφέρουν σε μολυσματικές και σε χρόνιες ασθένειες, τόσο στους καπνιστές όσο και σε όσους απλώς εκτίθενται στον καπνό», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας Δρ Σάπκοτα.
Πρόσθεσε ότι, με δεδομένο πως τα τσιγάρα χρησιμοποιούνται από περισσότερους του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπου παγκοσμίως, είναι κρίσιμο να μάθουμε όσο γίνεται πιο πολλά πράγματα για το βακτηριακό περιεχόμενο των τσιγάρων.
Η μελέτη δημοσιεύεται στη επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.
ΤΑ ΝΕΑ
Bookmark and Share
Reblog this post [with Zemanta]
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 13, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τα τσιγάρα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι γεμάτα μικρόβια"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator